پیشرفت90 درصدی طرح مراقبت‌های پرستاری در منزل / نیاز به 20 هزار کمک پرستار در کشور

دسته ها: اخبار دانشگاهی و استخدامی اخبار

پیشرفت90 درصدی طرح مراقبت‌های پرستاری در منزل / نیاز به 20 هزار کمک پرستار در کشور

معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه فعالیت پرستاری در کشور به بیمارستان‌ها محدود شده است، گفت: در حال حاضر 90 درصد کار طرح home head care پیش رفته است و با تصویب این طرح در شورای عالی بیمه، بیماران می‌توانند از مزایای این طرح در خانه استفاده کنند.

به گزارش ایسنا _ منطقه خوزستان، مریم حضرتی در نشست هم‌اندیشی با مدیران پرستاری خوزستان که صبح امروز‌(پنجشنبه 10 اسفند) در دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز برگزار شد، در واکنش به سخنان برخی از مترون‌ها و سرپرستارها در این نشست، اظهار کرد: از این‌که در این نشست گفتید حالتان خوب نیست، حالم کمی بد شد؛ اما این حال همه ما است.

وی ادامه داد: البته این جمله به این معنا نیست که حال ما همین گونه باقی خواهد ماند. به آینده پرستاری امیدوار هستم. هر چند مشکلات معیشتی و حقوق از مشکلات پرستاری است اما تمام مشکلات پرستاری این موارد نیست و این‌گونه نیست که همه مشکلات قابل حل نباشند. این مشکلات را باید با آرامش و طمانینه حل کرد و در عین حال مشکلا بسیار مهمی هم نیستند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: با تعامل، مدیریت صحیح و حتی یک صحبت کوتاه می‌توان این مشکلات را حل کرد. مسائل دیگری نیز در حوزه پرستاری وجود دارد. اطمینان دارم. اما وجود پرستاران، کارشناسان ارشد پرستاری، PhD های پرستاری مانند شما این امید را می‌دهد که کار را پیش ببریم.

حضرتی تصریح کرد: با وجود اینکه اجرای فرآیند پرستاری اولین چیزی است که به ما آموزش داده می شود، در کشور مدلی برای پرستاری اجرا نمی‌شود. دانشجویان پرستاری ما درخصوص این فرآیند به صورت صوری روی کاغذ مواردی می‌نویسند و به مربی خود تحویل می دهند، اما این مدل ملکه ذهن آن‌ها نشده است.

وی ادامه داد: شورایی تحت عنوان شورای سیاستگذاری در معاونت پرستاری وزارت بهداشت متشکل از 30 نفر از نخبگان جامعه پرستاری کشور تشکیل داده‌ایم. در این شورا سیاست‌گذاری‌های پرستاری انجام می‌شود. خوشبختانه این مدل در شورای سیاستگذاری پرستاری تدوین شد که بتوانیم مدل مراقبت پرستاری را در کشور اجرا کنیم.

معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: در حال طراحی سامانه‌ای الکترونیکی هستیم تا پرستاران بتوانند از طریق آن، تشخیص پرستاری خود را از میان گزینه‌های مطرح شده انتخاب کنند و علامت بزنند.

حضرتی درباره اعتبارسنجی پرستاری بیان کرد: خوشبختانه با ابلاغیه جدید اعتبارسنجی پرستاران هر دو سال یک بار انجام خواهد شد. پیش از این انجام سالیانه اعتبارسنجی فشار زیادی بر پرستاران ما وارد می‌کرد. همچنین در این زمینه سامانه الکترونیکی Sun nurse طراحی شده که هم اکنون به صورت پایلوت در سه دانشگاه در کرمانشاه در حال اجرا است.

وی ادامه داد: این سامانه بر موبایل سرپرستاران، مترون‌ها و سوپروایزرهای بیمارستان‌ها نصب می‌شود. سنجه‌های اعتبارسنجی پرستاری در نرم‌افزار Sun nurse قرار داده شده است و در واقع با این سامانه هر روز اعتبارسنجی را از طریق تلفن‌های همراه خود انجام می‌دهیم. امیدواریم بتوانیم این سامانه را به عنوان یک سامانه ملی در کشور اجرا کنیم تا کاغذبازی پرستاران نیز کمتر شود.

معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: موضوع احراز شایستگی مدیران به تمام دانشگاه‌های کشور ابلاغ شده است تا بر اساس شرایط احراز مدیریت این ابلاغیه سرپرستاران، سوپروایزرها و مترون‌ها مشخص و تعیین شود. با این ابلاغیه دیگر روند تعیین سرپرستاران، سوپروایزرها و مترون‌ها انتخابی نیست و شاسته‌سالاری بر روند انتخاب آن‌ها حاکم می‌شود.

حضرتی عنوان کرد: بر اساس نظرخواهی انجام شده، کلیه دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور اعلام کردند که به 20 هزار نیروی کمک پرستار نیاز دارند. در دوره معاونت سابق پرستاری وزارت بهداشت طبق این نیازسنجی، 17 هزار نیروی کمک پرستار آموزش داده شدند.

وی ادامه داد: این افراد در دوره‌های آموزشی یک ساله کمک پرستاری تحت تعلیم قرار گرفتند. بعضی از این افراد کارشناس ارشد، مهندس و از رشته‌های تحصیلی مختلف هستند و بعضی نیز با داشتن مدرک تحصیلی دیپلم وارد این دوره‌ها شدند که شاید دلیل آن نیاز این عده به داشتن شغل بوده است.

معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: این امر شاید از محاسن شغل پرستاری باشد. خیلی نباید سیاه‌کاری بکنیم. در حال حاضر در هیچ کجای ایران و حتی جهان به اندازه پرستاری شغل ایجاد نشده است. اکنون برای دانشجوی ترم شش یا هفت پرستاری ما هم در کشور آن قدر کار وجود دارد که به آن‌ها التماس می‌شود که به سر کار بیایند.

حضرتی ادامه داد: این موضوع یک حسن است. بخواهبم از مسائل شغل پرستاری بگوییم که چه مشکلاتی داردو پرستاری بدبختی است، واقعا این‌گونه نیست. پرستاری نیاز دارد که مورد حمایت قرار بگیرد و رشد کند. باید پرستاری را با گرو‌ههای همسطح این شغل مقایسه کرد. اگر مقایسه کنیم می‌بینیم که اکنون پرستاری در بهترین وضعیت خود قرار دارد.

وی تصریح کرد: چرا پرستاران شرکتی ما نباید بتوانند مانند دیگر پرستاران عیدی و مزایای خود را دریافت کنند؟ این اشکالی مدیریتی است. در حال حاضر دستور استخدام این پرستاران وجود ندارد. اما اگر پرستار شرکتی که در بخش NICU با یک بیمار با وزن یک هزار و 800 گرم کار می‌کند، تامین نباشد، چطور می‌تواند با چنین بیماری که دقت بالا نیاز دارد کار کند؟

معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: این مساله یک اشکال مدیریتی است و فکر می‌کنم این مشکل باید حل شود. اکنون بسیاری از دانشگاه‌های کشور این مشکل خود را حل کردند و نیروهای پرستاری شرکتی آن‌ها مانند سایرین مزایا، عیدی و کارانه خود را دریافت می‌کنند.

حضرتی ادامه داد: این مشکلات مدیریتی را می توان با تعامل حل کرد. اینکه در یک جو و فضای آرام و به دور از تشنج مطالبه‌خواهی کنیم و بتوانیم مشکلات را بگوییم یک هنر است و امیدواریم بتوانیم این کار را انجام دهیم.

وی در خصوص مراقبت‌های پرستاری در منزل، تصریح کرد: در حال حاضر یکی از مسائل عمده پرستاری کشور، پرستاری جامعه‌نگر است. فعالیت پرستاری در کشور به بیمارستان‌ها محدود شده است. تنها 10 درصد بیماران در بیمارستان‌ها بستری می‌شوند و 90 درصد از مددجویان ما در جامعه هستند که نیاز به مراقبت دارد.

معاون پرستاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: با توجه به تغییری که اکنون در رشد جمعیت سالمندی کشور رخ می‌دهد، در 30 سال آینده با سونامی سالمندی مواجه خواهیم بود. یعنی کشور ما در 30 سال آینده کاملا پیر است. باید در این زمینه از هم اکنون برنامه‌ریزی کنیم. یکی از کارگروه‌های ما در زمینه پرستاری جامعه‌نگر کار می‌کند.

حضرتی با تاکید بر اهمیت تخصصی شدن پرستاران کشور، بیان کرد: برنامه‌ریزی شده است تا پرستاران بخش‌های مختلف در دوره‌های چندماهه تحت آموزش قرار بگیرند تا به پرستار تخصصی بخش مورد نظر تبدیل شوند. همچنین دوره‌های آموزشی تخصصی برای پرستاران ارشد پیش‌بینی شده است و پس از آن پرستار متخصص ( practitioner nurse ) خواهند شد و سپس کلینیک‌های پرستاری را باید راه‌اندازی کنیم.

وی افزود: اکنون 90 درصد کار طرح ( home head care ) پیش رفته است. انشالله با تصویب این طرح در شورای عالی بیمه، بیماران ما می‌توانند از مزایای بیمه در خانه استفاده کنند. همچنین در حال برنامه‌ریزی در زمینه مراکز جامع مراقبت پرستاری هستیم.

اخبار دانشگاهی و استخدامی اخبار